5 Principes van BATC

De 5 principes van BATC

De behandelingen door een BATC therapeut vinden hun basis in de vijf natuurgerichte principes. Deze principes komen voort uit een aantal natuurlijke wetmatigheden. Om gezond te zijn en te blijven dienen al deze principes in evenwicht te zijn, ook in hun onderlinge samenhang. De vijf principes zijn niet slechts los van elkaar te zien, maar zijn ook onderling afhankelijk van elkaar. Ze vormen een soort vlechtwerk en beïnvloeden elkaar. Een voorbeeld is dat wanneer iemand niet voldoende goede voeding tot zich neemt, de energiehuishouding niet optimaal zal zijn. Wanneer iemand veel piekert, zal dit het lichaam ook energie kosten. Er dient dus naar alle vijf de principes en hun onderlinge samenhang te worden gekeken. Hieronder kun je, in de juiste volgorde weergegeven, een beknopte uitleg vinden over de vijf natuurgerichte principes volgens BATC.

Klik op een principe voor meer informatie.

Alles in en om ons heen bestaat uit energie. Wereldwijd wordt energie gezien als de basis van het leven. Energie vormt de basis voor de behandelingen door een BATC therapeut. Er kan pas gewerkt worden aan de principes prikkeloverdracht, drainage, voeding en geestelijk welzijn wanneer je energiehuishouding op orde is. Zonder energie functioneert het lichaam niet optimaal en kan er geen genezing plaatsvinden. Het is een eerste prioriteit om te zorgen dat je over voldoende energie beschikt, dat er een evenwichtige energiestroom plaatsvindt en dat eventuele blokkades worden opgeheven.

De prikkeloverdracht vindt plaats via het zenuwstelsel. Signalen worden vanuit de hersenen via het zenuwstelsel naar de rest van het lichaam verzonden, maar ook andersom: vanuit het lichaam naar de hersenen. Het zenuwstelsel fungeert als het communicatienetwerk of 'de telefoonlijn' van je lichaam. Pijnprikkels hebben bijvoorbeeld een functie; ze zorgen ervoor dat je in bepaalde situaties adequaat en snel kunt reageren. De prikkeloverdracht helpt ook bij het doorgeven van signalen die essentieel zijn voor herstel. Een goed functionerende prikkeloverdracht is onmisbaar voor zowel het dagelijks functioneren als voor herstel.

Ons lichaam krijgt in het dagelijks leven vaak te maken met de opeenhoping van afvalstoffen. Externe factoren kunnen zijn: het inademen van vervuilde lucht, zoals zware metalen, of blootstelling aan pesticide-resten, dioxines en additieven in onze voeding. Daarnaast kan het lichaam zelf een overbelasting veroorzaken, bijvoorbeeld als het lymfesysteem of de bloedcirculatie niet optimaal werken. Onder gunstige omstandigheden kan ons lichaam de meeste van deze afvalstoffen zelfstandig afvoeren via de uitscheidingsorganen. Echter, er zijn momenten waarop het nuttig kan zijn om dit natuurlijke proces te ondersteunen en te stimuleren. Als er te veel afvalstoffen aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de darmen, kan de opname van voedingsstoffen ook belemmerd worden.

Voeding is cruciaal voor gezonde cellen en een energiek lichaam. Het is een sleutelfactor voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Niet iedereen verdraagt dezelfde voedingsmiddelen goed, maar dit kan vaak verholpen worden met aangepast voedingsadvies. Het is belangrijk om de juiste voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheden te consumeren, afgestemd op je lichaamstype en situatie.

Naast de vier voorgaande principes spelen ook emotionele, mentale en spirituele aspecten een rol in jouw algehele gezondheid en welzijn. Bewustwording van belemmerende gedachten en gedragspatronen is cruciaal voor zowel je mentale als je fysieke welzijn. Geestelijke spanningen kunnen diverse fysieke klachten veroorzaken, zoals maagproblemen, hoofdpijn en spierverkrampingen. Het is daarom belangrijk om deze belemmerende patronen te herkennen en op een gezonde manier aan te pakken. Dit draagt bij aan een optimaal herstel en helpt je om in de toekomst in balans te blijven.