Reuma & Artrose
Reuma & Artrose

Effect van massage bij reuma & artrose.

Reuma & artrose patiënten blijken zich goed te kunnen ontspannen door een (therapeutische) massage met mobilisaties binnen de grens van de eindstand van een gewricht. Ruim 30% van deze patiënten merkt dat de bewegingsvrijheid door de massage vergroot wordt. Dat zijn belangrijke effecten, omdat het leven van reumapatiënten ernstig beperkt kan worden door de pijn en het moeilijke bewegen. Zo verbetert massage dedoorbloeding in het lichaam. Daardoor komen er meer voedingsstoffen en zuurstof op de plek die gemasseerd wordt. Daardoor kunnen plaatsen waarin een ontstekingsreactie plaatsvindt, eerder opgeschoond worden en neemt de zwelling eerder af. Bovendien kan massage verkrampte spieren doen ontspannen. Pijn in gewrichten kan ervoor zorgen dat een patiënt verkrampter gaat bewegen, waardoor de spieren onnodig spannen. De ontspanning die een massage geeft kan daardoor de pijn verlichten en de bewegingsvrijheid vergroten.

Pijnlijke gewrichten kunnen ontstaan door allerlei oorzaken. Het grootste deel van de mensen in Nederland (2 miljoen) met chronische gewrichtspijn hebben een vorm van reuma of artrose en of beiden. Er zijn 3 categorieën reuma te onderscheiden.

  • Onstekingsreuma: waarbij de pijn ontstaat door ontstekingen in die gewrichten en daarbij de gewrichten beschadigen.
  • Artrose: waarbij het kraakbeen in de gewrichten de kwaliteit verliest en steeds slechter word doordat het bot(periost) verdikt.
  • Wekendelenreuma: waarbij spieren, pezen, banden en kapsels rondom de gewrichten voor pijn zorgen

Deze massage behandeling is zeer effectief gebleken en daardoor door mij opgenomen in mijn massage aanbod.
Bent u geïnteresseerd of nieuwsgierig geworden neem dan gerust contact met mij op!

Zweedse klassieke ontspanning massages zijn ook aan te raden bij verlichting van Reuma & Artrose.